Het programma van het Nationaal Fietscongres wordt al jaren samengesteld op basis van ingezonden papers. Deze papers worden door een deskundige Raad van Advies beoordeeld. Vervolgens wordt een selectie gemaakt. Wim Bot, lid van de Raad van Advies, licht een tipje van de sluier op over wat het programma dit jaar gaat brengen.
Door Wim Bot (Fietsersbond, Raad van Advies) | Voor het Nationaal Fietscongres in Den Haag op 6 juni kwam een recordaantal van 89 inzendingen binnen. De Raad van Advies stelde daaruit een aantrekkelijk en veelzijdig programma samen. Naast actuele bijdragen over bekende onderwerpen als ontwerp en gebruik van infrastructuur, fietsveiligheid, innovatie en data en fietsbeleid komen er dit jaar ook nieuwere invalshoeken aan bod. Zo zijn er verschillende sessies over de inclusiviteit van fietsen, waaronder een presentatie over fietsen met autisme. Bijzonder is ook een interactieve sessie over zintuigelijke belevingen in fietstunnels. Zowel cargobikes en deelfietsen als kinderen en fietsen komen aan de orde in aparte deelsessies met verschillende presentaties. Het internationale aspect wordt eveneens belicht, in twee walkshops over ervaringen van nieuwkomers en van buitenlandse experts en in een toelichting op de European Declaration on Cycling van de Europese Unie.
Actueel zijn ook een walkshop over de relaties tussen fietsers en voetgangers en een workshop over het belang van veerponten voor het fiets (en wandel-)netwerk. Ten slotte komen ook fietsen op dijkwegen en bedrijventerreinen aan bod. Onderdelen waar ik persoonlijk verder naar uitkijk gaan over fouten die je in het ontwerpen kunt maken, over het oprichten van een fietscommunity en over de relatie reistijdwaardering en genieten. Uiteraard zullen de gemeente den Haag en de Metropoolregio Den Haag-Rotterdam als gastheren van het congres ingaan op de thema’s waar zij mee bezig zijn.