De komende jaren geeft gemeente Amersfoort ruim baan aan de fiets. Het is een van de speerpunten in het Ontwerp Omgevingsprogramma Mobiliteit dat dit voorjaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De verbetering van fietsinfrastructuur en de invoering van betaald parkeren gaan een belangrijke rol spelen bij het behalen van de doelstellingen, legt wethouder Tyas Bijlholt (D66) uit.
Door in Amersfoort mobiliteit volgens het STOMP-principe te gaan regelen wordt een belangrijke koerswijziging ingezet ten opzichte van de afgelopen 20 jaar. “En dat betekent dat we keuzes moeten maken, zowel in nieuwe gebiedsontwikkelingen als in bestaande wijken”, stelt Bijlholt, die in het college het thema mobiliteit in zijn portefeuille heeft. Deze keuzes worden concreet gemaakt in het Omgevingsprogramma Mobiliteit. In een groot deel van de stad voert de gemeente straks betaald parkeren in, waaronder in De Hoef, een nieuwe wijk waar de komende jaren tussen de 4000 en 5000 woningen worden gebouwd. “In Amersfoort wordt al heel veel gefietst. Toch zien we dat we dat veel relatief korte ritjes nog met de auto worden gedaan en dat kinderen steeds meer met de auto naar school worden gebracht. Hier willen we een kanteling in aanbrengen. Er is op dit vlak nog veel te winnen. Vanuit onderzoek zien we dat er een prijsprikkel nodig is om een gedragsverandering rond autogebruik te bewerkstelligen.”
Beter fietsen én parkeren
Het Omgevingsprogramma Mobiliteitis tot stand gekomen na een intensief participatietraject. Daar kwam onder meer uit dat bij winkelcentra de eerste twee uur een laag parkeertarief gehanteerd zal worden. “De ondernemers hebben daar het meeste baat bij kortparkeerders. Op dit moment zien ze ook veel langparkeerders die niets in het winkelcentrum te zoeken hebben en daar alleen hun auto neerzetten om vervolgens de stad in te gaan. Uiteraard zullen we monitoren hoe dit gaat lopen.”
Naast het ontmoedigen van autogebruik door parkeerregulering in te voeren wordt het alternatief voor de korte ritjes, de fiets, gestimuleerd. “We hanteren bij onze doorfietsroutes een breedte van 4 meter, daar hebben we normen voor vastgesteld. We zijn er trouwens ook trots op dat de eerste Doorfietsroute van de provincie Utrecht loopt van Amersfoort naar Bunschoten. De tweede naar Utrecht is bijna afgerond. Daarnaast verbeteren we de fietspaden bij een herinrichting, zoals nu bij de Snouckaertlaan die wordt getransformeerd naar een loop- en fietsstraat. En we kijken ook nog naar het verlagen van de snelheid van auto’s van 50 naar 30 kilometer per uur op een heel aantal plekken in de stad.”
Van A naar B fietsen wordt dus steeds prettiger in Amersfoort. En wanneer je eenmaal op de plek van bestemming bent zorgt de gemeente er ook voor dat je je fiets goed kwijt kunt. Daarvoor wordt echter ook wat van de Amersfoorter zelf verwacht. “We hebben een aantal gratis fietsparkeergarages gerealiseerd in de afgelopen jaren en daar ook campagne voor gevoerd. Toch merken we dat nog niet iedereen deze gelegenheden weet te vinden. We hebben dus ook vakken op de grond gemaakt waar mensen hun fiets neer kunnen zetten als ze wat korter willen parkeren.” Dit alles om overlast zo veel mogelijk te beperken. De verblijfskwaliteit is immers ook belangrijk. Zo werd op een plein in het centrum zelfs een fietsparkeerverbod ingesteld. “Het lastige is dat je dat heel intensief moet handhaven en dat vergt veel capaciteit. We hopen dus op goed gedrag van de mensen zelf. Ik ben daarom zelf ook een paar uur aan de slag te gaan om mensen aan te spreken die hun fiets wilden parkeren. Daar kwamen veel positieve reacties op.”
Amersfoort als gaststad van het Nationaal Fietscongres
Op 21 en 22 mei is Amersfoort, samen met provincie Utrecht en de Fietsersbond, gastgemeente van het Nationaal Fietscongres. Bijlholt is zelf ook aanwezig en kijkt ernaar uit. “Ik ben heel benieuwd naar wat andere gemeenten al doen op het gebied van de fiets. Ik merk dat het STOMP-principe nog lang niet overal omarmd wordt, dat vind ik een belangrijk onderwerp. Daarnaast hadden we het net over gedrag als belangrijke factor. Ik haal graag goede ideeën op rond dit thema.”
Uiteraard grijpt de gemeente het congres ook aan om te laten zien welke successen in Amersfoort al geboekt worden. Als onderdeel van de F10 kan de stad immers als koploper betiteld worden. “Ons Omgevingsprogramma Mobiliteit is daar een voorbeeld van. Het is echt een koerswijziging ten opzichte van de afgelopen 20 jaar. Ik zal heel blij zijn als we het dit voorjaar kunnen vastleggen.”
Ervaar Fietsgeluk! Schrijf je in voor het Nationaal Fietscongres
Wil je ontdekken hoe fietsen bijdraagt aan een gezonde, duurzame en gelukkige samenleving? Kom op 21 en 22 mei naar het Nationaal Fietscongres in Amersfoort en laat je inspireren door innovatieve ideeën, praktijkvoorbeelden en experts. Schrijf je nu in en ervaar zelf het Fietsgeluk!