<span>“Een zorgeloze, duurzame reis voor iedereen”</span>

“Een zorgeloze, duurzame reis voor iedereen”

Marjon Kaper, keynotespreker op het Nationaal Fietscongres, maakte vorig jaar bij de ANWB de overstap van de divisie Reizen naar directeur People & Community, waarbij ze de verantwoordelijkheid draagt voor de communicatie, maatschappelijke activiteiten en belangenbehartiging. De 140 jaar oude vereniging die inmiddels gegroeid is naar ruim vijf miljoen leden zet zich in om iedereen een zorgeloze, plezierige, duurzame reis van a naar b te bieden. 

“Onze organisatie kun je vergelijken met een ui”, legt Marjon Kaper uit in het ANWB-café in de Utrechtse binnenstad. “De 5000 medewerkers worden omringd door zo’n 20.000 vrijwilligers, waarna de leden de schil vormen rond die medewerkers en vrijwilligers. En daarom heen alle andere Nederlanders, onze maatschappij.” De ANWB staat in het algemeen bekend als belangenbehartiger voor de automobilist. Dat wil ze graag nuanceren, want eind negentiende eeuw is de vereniging ontstaan vanuit een fietsclub. Een initiatief dat destijds werd destijds afgekeken van de Britse Bicycle Touring Club, die onder meer toertochten, wielerwedstrijden en feestavonden organiseerden.

“Ik linkte de ANWB ook voornamelijk aan de auto, totdat ik er vijf jaar geleden solliciteerde”, vertelt Kaper. Terwijl ik wachtte in de ontvangsthal viel mijn oog op de volgende spreuk op een grote fontein: ‘Verwonder u, de ruimte zwelt en mindert, verwonder u om alles wat bestaat, ga ver op reis, u wordt alleen gehinderd, wanneer uw geest geen verre reis verstaat.’ Dat sprak me meteen aan. Ik reis graag, vind het heerlijk om onderweg te zijn en nieuwe plekken te ontdekken. De reis op zich is al een bestemming en je hoeft niet ver te gaan, het avontuur ligt om de hoek. Toen viel bij mij het kwartje: hier wil ik aan de slag.”

Duurzame en inclusieve mobiliteit

Het thema van het Nationaal Fietscongres Natuurlijk Innovatief’ doet Kaper allereerst denken aan natuurinclusief. “We moeten onze planeet helpen met de transitie naar duurzame, inclusieve mobiliteit, een uitdaging voor iedereen.” De ANWB zet zich hiervoor in via diverse projecten zoals het Kinderfietsenplan. In Nederland hebben 200.000 kinderen geen beschikking over een eigen fiets. Met dit project knappen we fietsen op en stellen deze gratis beschikbaar aan gezinnen die zich geen fiets kunnen veroorloven. Voor ouderen en mensen die door een beperking minder mobiel zijn heeft de ANWB de dienst AutoMaatje in het leven geroepen. Vrijwilligers brengen met hun eigen auto hun minder mobiele plaatsgenoten bijvoorbeeld naar de kapper, familie, huisarts of fysiotherapeut. Zo kunnen deze mensen toch mobiel blijven én voorkomen we dat ze vereenzamen.

Verkeersveiligheid fietsers

Op het gebied van verkeersveiligheid is er volop werk aan de winkel. Het aantal verkeersslachtoffers onder met name fietsers neemt de laatste jaren schrikbarend toe, terwijl de ANWB naar nul verkeersdoden streeft. Volgens de directeur valt met name winst te behalen bij het verbeteren van de fietsinfrastructuur, waarbij ze onder andere doelt op bredere fietspaden met zo min mogelijk obstakels, zoals fietspaaltjes.

“Het dragen van een fietshelm zijn we een groot voorstander van. Zo promoten we het dragen van een helm onder kinderen via verkeerslessen. Een verplichting voor de fietshelm zien we niet zitten, aangezien uit eigen onderzoek blijkt dat het fietsers zal tegenhouden om op de fiets te stappen en dat willen we vanuit het gezondheidsaspect nu juist niet.”

Fervent fietser

Hoewel Marjon Kaper dit jaar voor het eerst aanwezig zal zijn op het Nationaal Fietscongres, is ze een fervent fietsliefhebber. “Al jaren maak ik voor mijn zakelijke afspraken gebruik van de combinatie trein en mijn Brompton vouwfiets. Ik hou van fietsen, fietsen is avontuur.” Ook in haar vrije tijd vormt de tweewieler het vervoermiddel om van a naar b te komen. Met haar man en drie kinderen heeft ze dan ook vele fietsvakanties in binnen- en buitenland ondernomen.

Meld je aan voor het congres

 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven