Jury Tour de Force Initiatiefprijs blij met kwaliteit inzendingen

Jury Tour de Force Initiatiefprijs blij met kwaliteit inzendingen

Tour de Force reikt al meer dan vijf jaar een jaarlijkse prijs uit op het Nationaal Fietscongres. Hoe komt de jury tot een oordeel?

Programmamanager Ronald de Haas is een van de drie juryleden die de inzendingen beoordeelt. Hij is blij met de kwaliteit van de inzendingen dit jaar. “Sinds vorig jaar heeft de vernieuwde Tour de Force Initiatiefprijs het doel om samenwerkende organisaties aan te moedigen die het fietsen in Nederland stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fietsinitiatieven. Tot vorig jaar kregen we ook inzendingen van individuen. Nu zien we weliswaar iets minder inzendingen, maar wel professionele, kwalitatieve ideeën.”

De Haas vormt de jury samen met voorzitter Peter Meij en Esther van Garderen. Meij is wethouder van gemeente Ridderkerk, en daarmee gastheer vanuit de MRDH voor het Nationaal Fietscongres dit jaar. Ester van Garderen is voorzitter van de Fietsersbond. “We beoordelen ieder voor onszelf de inzendingen en gaan vervolgens vergelijken. Meestal springen er wel één of twee uit en hebben we dan nog kort een discussie om te komen tot de definitieve vijf genomineerden.” Volgens De Haas heeft ook elk lid van de jury zijn of haar eigen inbreng. “Ik zit als programmamanager wat meer op de inhoud, terwijl de anderen meer kijken naar bijvoorbeeld maatschappelijke relevantie of creativiteit.”

Veel van de inzendingen van dit jaar richtten zich op fietsstimulering. “Een aantal ging over het stimuleren van fietsen bij specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld ouderen, kinderen of scholieren in het speciaal onderwijs. Ook werd de link gelegd met gezondheid en preventie.” Veiligheid, toch een hot item de laatste tijd, was geen specifiek onderwerp van de inzendingen. “Vorig jaar was er nog wel één, maar nu niet. Wij vinden fietsveiligheid zeker belangrijk, maar het is een randvoorwaarde voor het fietsen. En randvoorwaarden zijn uiteindelijk geen verantwoordelijkheid van maatschappelijke initiatieven”, verklaart De Haas. Voor volgend jaar hoopt De Haas dat de kwalitatieve lijn wordt doorgezet. “En dat we inzendingen uit een nog bredere groep mogen ontvangen. We willen vooral dat er nog meer fietsprojecten op straat zichtbaar worden! Aan ons in ieder geval de uitdaging om volgend jaar nog meer promotie te maken voor deze prijs.”

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven