Bijdrage indienen 2025

Thema: Fietsgeluk

Ook dit jaar nodigen we je van harte uit een sessievoorstel in te dienen voor het Nationaal Fietscongres dat op 22 mei 2025 plaatsvindt. We ontmoeten elkaar dan in de Prodentfabriek in Amersfoort en zijn benieuwd naar jouw bijdrage aan een inspirerende dag. Je sessieonderwerp moet vallen binnen de themalijnen die passen bij het overkoepelende thema voor de 2025-editie: Fietsgeluk. Deze themalijnen zijn:

Je sessieonderwerp moet vallen binnen de themalijnen die passen bij het overkoepelende thema voor de 2025-editie: Fietsgeluk. Deze themalijnen zijn:

  1. Fietsgeluk voor iedereen. Fietsen is voor iedereen en van iedereen. Maar is fietsen altijd inclusief? Welke belemmeringen kom je tegen op je bakfiets of driewieler? En wat kan je doen om fietsgebruik en fietsbezit te stimuleren? Hoe kunnen we de ruimte delen met andere vervoermiddelen? Sessievoorstellen kunnen gaan over inclusiviteit, samen fietsen, brede welvaart, aantrekkelijke (door)fietsroutes door het bevorderen van beleving met groen, points of interest, kunst, geschiedenis, vul maar in.
  2. Veilig op de fiets. Drukke fietspaden, steeds zwaardere en grote auto’s, meer soorten fietsen, toenemende snelheidsverschillen tussen fietsers: veiligheid blijft een belangrijk thema. Sessievoorstellen kunnen gaan over veilige infrastructuur, het stimuleren van veilig gedrag onder verschillende doelgroepen, het beter in beeld krijgen van de oorzaken van verkeersslachtoffers of de effectiviteit van maatregelen om het aantal ongevallen terug te dringen.
  3. Gezond en sportief fietsen. De relatie tussen fietsgebruik en gezondheid wordt steeds belangrijker. Sportief naar je werk fietsen neemt toe. Fietsen in je vrije tijd wordt populairder. We fietsen steeds vaker, verder en langer. Daarom maken we hier een thema van op het congres. Sessievoorstellen kunnen gaan over meer bewegen, blijven bewegen (denk aan programma Doortrappen), gezondheid en zorg (preventie e.d.), recreatie en sport.
  4. Gezonde en groene steden en dorpen van de toekomst. We staan voor een grote woningbouwopgave om het woningtekort terug te brengen. Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen werken aan het stapelen van stenen, maar ook voor groene en gezonde steden, waar het fijn en gezond verblijven is? Actieve mobiliteit vooropzetten kan aan die opgave bijdragen. Want een leefomgeving waar lopen en fietsen voorop staan, is een gezonde stad waar de menselijke maat centraal staat. Het beste mobiliteitsbeleid heet ruimtelijke ordening. Hoe maken we nieuwe gebieden en transformeren we wijken waar voorzieningen binnen 15 minuten te voet en op de fiets bereikbaar zijn? Durven we de auto terug te dringen en zo ja hoe?  

Doe het samen

Deel je kennis, inspireer anderen met nieuwe onderzoeken, inzichten, projecten, resultaten en ideeën die fiets verder brengen. En als fietsliefhebber weet je als geen ander: samen kom je verder. Dus we dagen je graag uit om samen met anderen je sessievoorstel in te dienen. Collega’s uit de fietswereld maar zeker ook daarbuiten. 

Kies een van de formats

Dit jaar gaat het Nationaal Fietscongres in festivalstijl. Meer variatie, meer keuze, meer plezier.
Voor elk verhaal is er een passend format. Dus denk goed na op welke manier jij jouw bijdrage het best kunt brengen, en maak je keuze uit:

  • Co-creatie (Samen aan de slag) | 60 minuten
    Een workshop is geen lezing of presentatie, maar een activiteit. De bezoeker verwacht bij een workshop wat anders dan bij enkel informerende sessies – de bezoeker verwacht interactie. Kies je voor een Workshop dan bied je de bezoeker een activiteit aan, waarbij de bezoeker méér is dan een luisterend oor, maar echt een deelnemer. Op die manier wil de bezoeker graag nieuwe kennis en inzichten opdoen. Een goede workshop is gericht op verdieping, op het opdoen van nieuwe ideeën of het oefenen van (nieuwe) vaardigheden. Leg het accent op kennisdeling, interactiviteit en zorg voor energie in de workshop.

  • Wandelsessie (Samen op pad )| 45 minuten
    Een walkshop bestaat uit een plenaire aftrap, lopen in kleine groepjes van een door de organisatie uitgewerkte wandeling, tussentijdse terugkoppeling en plenaire afsluiting. Het is belangrijk dat je weet dat de walkshop geen pauze is.  Het is een werkvorm waarbij tijdens het lopen in kleine groepjes opdrachten worden besproken.  Je zorgt zelf voor een goede introductie van een onderwerp en concreet vraagstuk dat de deelnemers kunnen bespreken. Laat de groepjes hier lopend over spreken. Deelnemers komen na een rondje wandelen buiten met oogst terug, maar ook met meer energie en betrokkenheid. 

  • Kennissessie (Samen kennis ophalen) | 30 minuten
    Uiteraard mag de klassieker niet ontbreken: de presentatie. In 30 minuten kun je uitgebreid jouw verhaal presenteren, je inzichten delen en de bezoeker verdieping geven op het door jou gekozen onderwerp. Begin met een prikkelende vraag of stelling om je publiek op het puntje van de stoel te laten schuiven, geef vervolgens je inhoud prijs en sluit af met een boodschap.

  • Vrije keuze (Samen….) | tijd nader te bepalen
    Mocht je met deze formats niet uit de voeten kunnen en heb je een ander idee? Dan bieden we je graag de mogelijkheid aan met de optie vrije keuze. Graag horen we wat je in gedachte hebt qua format en ook de tijd is vrij in te vullen dus laat dat vooral weten. Denk aan een korte presentatie, debat, etc.

Zo maak je de meeste kans

Tot slot nog een paar praktische richtlijnen die je helpen om het winnende voorstel in te dienen:

  • Je dient je sessievoorstel samen in
  • Je sessievoorstel heeft een vernieuwend karakter
  • sessie voorstel zoomt in op: een (net afgerond of lopend) onderzoek, op een praktijksituatie of op een nog verder te ontwikkelen idee 

  • Je voorstel kent een duidelijke opbouw:
  • titel (maximaal 60 leestekens, inclusief spaties) 
  • samenvatting (maximaal 150 woorden of 800 leestekens, inclusief spaties)
  • bodytekst (maximaal 400 woorden)  
  • introductie 
  • methode 
  • resultaten 
  • conclusie/discussie 

Je inzending wordt beoordeeld door minimaal drie leden van de Raad van Advies Je ontvangt per mail bericht over de uitslag (of je een sessie krijgt toegewezen en welk format). Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Belangrijke data 

  • 12 februari 2025: deadline inzenden sessievoorstellen 
  • 13 maart 2025: bekendmaking van de goedgekeurde sessies voorstellen (Je ontvangt per e-mail de uitslag)

Goed om te weten 

  • Is je sessievoorstel gekozen en kom je spreken op het Nationaal Fietscongres, dan ontvang je € 100,- korting op je ticket (twee sprekers per sessie). 
  • Heb je een voorstel ingediend maar heeft de jury voorkeur gegeven aan andere voorstellen? Je ontvangt sowieso € 50,- korting op de ticketprijs. 
  • Ben je student en heb je een sessie-voorstel ingediend? Super gaaf. Je deelname is gratis als je voorstel wordt goedgekeurd.   

Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in. Je ontvangt per mail een bevestiging van inzending. Let op: De bevestiging is een automatisch gegenereerd bericht. Check je spambox!

Terug naar boven