Waarom we fietsen 

Niet iedereen krijgt het fietsen met de paplepel ingegoten. Als je niet in Nederland geboren bent of je ouders, is het niet vanzelfsprekend dat je fietst. En dat is jammer, want de fiets is een goedkoop vervoermiddel, geeft vrijheid en brengt je overal. Het zal ook een kwestie van tijd zijn totdat een volgende generatie wel fietst, maar versnellen levert nu resultaat. 

Hoe pakken we het aan om deze doelgroep gericht te stimuleren om te fietsen? Welke inzichten heeft dat tot nu toe opgeleverd? En wat betekent dat voor de toekomst? 

 

Fietsen op Zuid in Rotterdam 
In Rotterdam is het programma Fietsen op Zuid opgestart (https://www.fietsenopzuid.nl/). Daarbij is fietsen geen doel op zich maar is de fiets een middel om de sociale potentie in Rotterdam Zuid aan te spreken. In het programma is een methodiek ontwikkeld om doelgroepen te bereiken en te stimuleren. De aanpak bestaat uit het uitvoeren van projecten, het bouwen aan een lokaal netwerk en het opdoen van verdere lokale kennis. Projecten die gepresenteerd zullen worden:


De fietsvriendelijke scholen aanpak
Deze integrale aanpak voor basisschoolleerlingen is gebaseerd op 1 leren fietsen, 2 een fiets hebben, 3 een veilige schoolomgeving en 4 verkeersexamen. Alle kinderen van groep 7 en 8 van een school hebben op een aansprekende manier fietsles gekregen (BMX school). De kinderen hebben onder begeleiding in een aantal lessen ideeën ontwikkeld om de schoolomgeving veiliger te maken. Door de ANWB actie kinderfietsplan zijn opgeknapte fietsen beschikbaar gesteld voor de kinderen die geen fiets hebben. Mede dankzij het ondernemersplatform Rotterdammers-4-Rotterdammers konden alle kinderen van groep 7 en 8 van de school daardoor meedoen aan het praktisch verkeersexamen.  

 

De fiets mee aanpak
Vrouwen met diverse culturele achtergronden uit Rotterdam-Zuid krijgen fietsen niet van huis uit mee. Het lage fietsgebruik is toe te schrijven aan het gebrek aan fietscultuur en weinig gezond bewegen. Fiets mee stimuleert op een uitnodigende manier vrouwen te leren fietsen, maar ook vrouwen beter in staat te stellen te participeren in de maatschappij. Na fietsclinics met aansprekende mensen, het geven van fietscursussen (incl. werving docenten en fietsen) en het voeren van een aantal thematische discussiesessies kunnen en durven ruim 200 vrouwen te fietsen.  

 

Delta Cycling
Delta Cycling Rotterdam is dé professionele wielerploeg van Rotterdam. Naast onze talentvolle wielerploeg ondersteunen wij Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven om verder te groeien. Dit doen we door onze kennis te delen, onze huiskamer open te stellen en samen te fietsen. De fiets als middel op weg naar een mobiel, vitaal en sportief Rotterdam om nog trotser op te zijn. 


076 fietst
'076 fietst' is een verzameling van al het moois wat er maar te vinden is over fietsen in Breda. "Keep Calm and Ride on".


Sprekers:

Bart Christiaens | Gemeente Rotterdam 
Saida Quarirou | Sezer 
Jorn Wemmenhove | Humankind 
Frank Kwanten | Delta Cycling
Adem Cankaya | De verkeersonderneming 
Martijn Geervliet | Gemeente Breda