Verbinden

Keynotespreker Thijs Zonneveld sluit het Nationaal Fietscongres af. Een voormalig beroepswielrenner die graag de wereld van de profs wil verbinden aan die van de ‘gewone’ fietser: De professionele wielersport moet de kapstok zijn om de breedtesport uit te rollen.” 

 
Ik kom zelf natuurlijk uit de competitieve hoek omdat ik jarenlang profwielrenner ben geweest. En ik moet eerlijk zeggen dat die wereld een andere is dan die van de gewone fietser. Bakken met geld zijn besteed aan het binnenhalen van de Tour de France, de Giro, de Vuelta. Het topsegment van het wielrennen zoefde in een uur voorbij op Nederlands grondgebied. Maar er is mijns inziens te weinig aandacht én geld besteed aan het uitrollen van de breedtesport en het verbeteren van de infrastructuur. Een gemiste kans; de professionele wielersport moet de kapstok zijn om de breedtesport uit te rollen. Zodat mensen bewegen, er ruimte komt in de stad, de luchtkwaliteit verbetert.” 

Hoewel wielrenners en fietsers elkaar nog regelmatig in de weg zitten, wil ik bijdragen deze werelden te verbinden. Want ik ‘woon’ nog steeds op de fiets. Eerst vanuit professie en nu in de rol van fietsende Amsterdammer. Ik zie wat anders kan, waar uitdagingen liggen. En daar wil ik graag aan bijdragen. 

Zonneveld over geluk: “Het maakt niet uit hoe hard je fietst; het sámen met je vrienden een tocht rijden (en het liefst de rest eraf trappen natuurlijk) en daarna koffie met appeltaart: dan ontstaat sociale cohesie. Daar word ik gelukkig van! 

Over Zonneveld 
Thijs Zonneveld is voormalig Nederlands beroepswielrenner. Hij werkt nu als journalist bij het Algemeen Dagblad en is schrijver. Zonneveld is verder onder andere bekend als vaste tafelheer bij het tv-programma De Avondetappe. Sinds 2013 is Zonneveld ook co-commentator bij wedstrijden op Eurosport en analist bij de NOS. Daarnaast was hij een aantal jaren koersdirecteur van de Arnhem-Veenendaal Classic. 

Verbinden